Java dilinde tasarım şablonlarını (design patterns) kaleme aldığım kitaptır. Mayıs 2008’de Pusula tarafından yayımlandı.
Yazılım esnasında tekrar eden sorunları çözmek için kullanılan ve tekrar kullanılabilir tipte kod yazılımını destekleyen bir ya da birden fazla sınıftan oluşmuş modül ve program parçalarına tasarım şablonu denir. Tasarım şablonları, programcılar tarafından edindikleri tecrübeler doğrultusunda oluşturulmuş kalıplardır.
Yazılım esnasında tekrar eden sorunları çözmek için kullanılan ve tekrar kullanilabilir tipte kod yazılımını destekleyen bir ya da birden fazla sınıftan oluşmuş modül ve program parçalarına Tasarım Şablonu denir. Tasarım şablonları, programcılar tarafından edindikleri tecrübeler doğrultusunda oluşmuş kalıplardır. Bu kalıplar sorunu tanımlıyarak, çözümü için gerekli atılması gereken adımlari ihtiva ederler. Kullanıcı kalıbı, tanımlanmış sorunu çözmek için tekrar tekeri icat etmek zorunda kalmadan kullanabilir.
Kitabın içeriğini tasarım şablonları oluşturmaktadır. Her tasarım şablonu Java dilinde hazırlanmış bir örnek ile açıklanmıştır. Böylece okuyucu pratik hayatta bir tasarım şablonunun nasıl uygulanabileceğini görmektedir.
Kitapta UML diagramları kullanılarak, tasarım şablonları görsel olarak açıklanmıştır. İçerik aşağıdaki bölümlerden oluşur:
Bölüm 1:
Bu bölümde Java dilinde kullanılan Interface ve Abstract sınıflar tematize edilmektedir. Interface sınıfları tasarım şablonlarında önemli bir yer tutmaktadır. Bu bölümde ayrıca tasarım prensipleri hakkında bilgi verilmektedir.
Bölüm 2:
İkinci bölümde tasarım şablonları hakkında genel bilgiler yeralmaktadır.
Bölüm 3:
Oluşturucu tasarım şablonu kategorisinde yeralan Factory, Abstract Factory, Builder, Prototype ve Singleton tasarım şablonları bu bölümde detaylı olarak incelenir.
Bölüm 4:
Yapısal tasarım şablonu kategorisinde yeralan Adapter, Bridge, Facade, Decorator, Composite, Flyweight ve Proxy tasarım şablonları bu bölümde detaylı olarak incelenir.
Bölüm 5:
Davranışsal tasarım şablonu kategorisinde yeralan Command, Memento, Strategy, Iterator, State, Chain Of Responsibility, Mediator, Observer, Template Method ve Visitor tasarım şablonları bu bölümde detaylı olarak incelenir.
Bölüm 6:
JEE tasarım şablonu kategorisinde yeralan MVC, Front Controller, Data Access Object, Business Delegate, Service Locator ve Intercepting Filter tasarım şablonları bu bölümde detaylı olarak incelenir.
Bölüm 7:
Bu bölümde kitapta yeralan birçok tasarım şablonu kullanılarak oluşturulan Otel Rezervasyon Platformu ismini taşıyan örnek bir yazılım yeralır. Üç katmanlı mimari üzerine kurulu olan bu program bünyesinde, tasarım şablonlarının nasıl uygulanabileceği incelenir.
Bölüm8:
Kitabın son bölümünde Spring ile tasarım mimarileri tematize edilmektedir.
Kıtabı satın almak için bu linke tıklayın.